Селекционер: Животните предпочитат българска царевица

Селекционер: Животните предпочитат българска царевица

Очакванията със средни печалби да паднат до 500 кг / дка, казват от Института в Кнежа

Източник:  АГРИ.БГ  17.08.2020
 

 Селекционер: Животните предпочитат българска царевица

Спрете да споделите с нас, че животните предпочитат българската царевица заради вкусовите й качества, коментира доц. д-р Наталия Петровска - директор на Институт по царевицата в Кнежа, за БТА.

Има шанс за добри печалби от пролетниците в Шуменско

След думите й българските земеделци се превръщат в българската селекция, особено тези, които се занимават с интензивен тип животновъдство.

„Имаме заявки за следващата година за търсени хибриди царевица – заложили сме ги за производство. Дано да има реколта от тях, защото годината е много сушава. Засушаването започна още от миналата есен“, спомня си доц. Петровска.

Според нейните прогнози реколтата от царевица тази година ще бъде по-слаба. Ако при нормални добиви са се отчитали 800 – 900 кг/дка, то сега очакванията са за 500 кг/дка. 

„Нашата селекция е създала хибриди за условията на нашата страна, тоест за типичните засушавания и климатични промени. Цената им е една трета от тази на западните хибриди. Като добиви не отстъпват при интензивен тип на отглеждане – те вървят с пакета от растително-защитни мерки“, подчерта директорката на научното звено.

Институтът в Кнежа е единствен в България, специализиран за селекция на царевица. От няколко години интересът към родните хибриди се увеличава, но след това, за да се наложат още на пазара, допълнителни дози. Петровска. За целта е нужна и държавна подкрепа. 

„Рекламата на нашите хибриди не е пълна, няма тези средства, които влагат други. Ние разчитаме на качеството на нашите хибриди и това, което можем да създадем за конкретни условия в страната. Сега има 14 хибриди, които могат да го предложат в най-търсените групи царевични хибриди “, посочва директорката.

https://agri.bg/novini/selektsioner-zhivotnite-predpochitat-blgarska-tsarevitsa