Бъдещето на Селскостопанска академия е не да иска пари, а да разработва задачи, за които да й бъде плащано, смята проф. Мартин Банов

Интервю на проф. д-р Мартин Банова пред БТА.

BOBSTH 12:13:01 16-08-2020

MH1211BO.009
Плевен - проф. Мартин Банов - академия

Бъдещето на Селскостопанска академия е не да иска пари, а да разработва задачи, за които да й бъде плащано, смята проф. Мартин Банов


Плевен, 16 август /Малин Решовски, БТА/
Бъдещето на Селскостопанска академия и нейните институти е не да искат пари, а да разработват задачи, за които да им бъде плащано. Това заяви за БТА проф. Мартин Банов - председател на Селскостопанска академия /СА/.
По думите му в момента по европейските насоки за действие в периода на новата селскостопанска политика се изисква всеки стопанин да получи субсидия, като преди това му се направи изследване на земите, които той използва, и му се дадат препоръки как да ги тори. "Ние имаме предимството да познаваме територията на България, състоянието на почвите и климата, тъй като имаме 29 звена в цялата страна. Надяваме се академията да изпълни тази задача, което би означавало да получи допълнителни средства", посочи той.
Ние искаме държавата да ни припознае и да ни финансира, като изпълняваме задачи, полезни за нея, подчерта проф. Банов. Той добави, че са готови с конкретни идеи. Една от тях е създаване на сдружения - клъстери, в които на върха да бъдат преработвателите. Очакваме МЗХГ да подкрепи сдружаването, което ще осигури сигурност и на институтите, и на производителите, отбеляза председателят на СА.
Проф. Банов припомни, че имат проблем с размера на бюджетната субсидия на академията. Тя не достига и за заплати на служителите в системата, които са 1800 човека, а от тях 500 са научните работници. "Нужни са около 32 млн.лв, за да можем да дадем заплатите, а в момента субсидията е 27 млн.лв. Затова се стараем да предложим конкретни задачи, които да изпълним, за което да получаваме финансиране", изтъкна той.
Проф. Банов инспектира Института по царевицата в Кнежа, който е сред основните звена на Селскостопанската академия в област Плевен.
/МХ/

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/2262663